Belangrijk nieuws over de identificatie van je huisdier

2021-03-25 (1)

Belangrijk nieuws over de identificatie van je huisdier(en)


Beste baasjes,


Alle honden en katten zijn verplicht gechipt te worden in Vlaanderen. Op deze chip staat een identificatienummer die gelinkt is aan de contactgegevens van de eigenaar. Als een hond of kat wegloopt, kan de eigenaar snel terug gevonden worden door deze chip uit te lezen. Maar... wist je dat 1 op 5 honden die in het asiel terecht komen, omdat ze verloren zijn gelopen, een nieuw baasje krijgt omdat de eigenaar niet kan worden gevonden? Daarom is een correcte registratie van uw huisdier van groot belang. 

Vanaf 1 mei worden uw contactgegevens niet meer weergegeven bij het opzoeken van het chipnummer van je huisdier via CatID of DogID. Alle gegevens van de verantwoordelijke van het dier zullen worden geanonimiseerd, behalve voor dierenartsen en politie. U moet dus uitdrukkelijk de toestemming geven om uw gegevens openbaar te maken. Dit maakt het een stuk makkelijker om u te contacteren mocht uw hond of kat gevonden worden. 

Het is nog niet mogelijk om nu al uw gegevens openbaar te zetten, dit kan pas vanaf 1 mei 2021. Wat je nu wel al kan doen is ervoor zorgen dat je gegevens in de databank zitten en correct zijn, en uw rijksregisternummer koppelen aan je geregistreerde huisdier(en). Bekijk hier wat u moet doen om uw rijksregisternummer te koppelen en de privacy instellingen te wijzigen. Hetzelfde principe geldt voor katten via de site van CatID. Hou alvast je identiteitskaart en een ID reader bij de hand.


Concreet:

  • Voor honden en katten die respectievelijk geregistreerd zijn bij CatID en DogID verandert er dus weinig (je kan je gegevens op 'openbaar' zetten VANAF 1 mei als je wilt dat particulieren je gegevens ook te zien krijgen), maar controleer wel al even of jouw rijksregisternummer gekend is. Is dat niet zo volgt dat bovenstaande link om dat aan te passen.
  • Voor katten die vroeger nog geregistreerd zijn op ID chips stuur je best een mailtje naar info@idchips.com om jouw gegevens zichtbaar te maken.


Indien je toch nog met vragen zit, aarzel dan niet om ons te contacteren.Vriendelijke groeten,team Dierenartsenpraktijk Goegebeur


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!