Tandheelkunde

Tandsteen

Net zoals ons gebit heeft het gebit van onze huisdieren ook heel wat zorgen en aandacht nodig. Tandverzorging bestaat uit twee belangrijke delen:

• preventie door de tanden te poetsen, een goed gebalanceerde voeding, aangevuld met een aangepaste voeding om de tanden te reinigen, tandverzorgende kauwbeentjes of andere voedselsupplementen die de mondhygiëne bevorderen
• regelmatige controle van het gebit door een dierenarts - tijdens zo'n controle wordt de tanden en de muil goed geïnspecteerd en wordt het al dan niet aanwezig zijn van tandsteen en evt bijkomende infecties geverifieerd

Zonder deze verzorging krijgt uw huisdier tandplak. Dit is een opstapeling van etensresten met bacteriën die je met het blote oog niet kan waarnemen. Door de constante aanwezigheid van die bacteriën krijgt je snel ontstekingen van het tandvlees en van het peridont. Hierdoor wordt ook de wortel van de tand en het bot waarin de tand vast zit aangetast. Indien deze situatie niet verholpen wordt, ontwikkelt er zich een abces en kan de infectie spreiden vanuit het tandvlees naar de hartspier, de nieren en de lever.

Het reinigen van de tanden gebeurt ultrasonisch precies omdat tandsteen zo hard is. Daarvoor moet uw huisdier wel onder volledige narcose. Zo kunnen we makkelijk alle tanden bereiken en ondervindt uw dier geen pijn. Na het reinigen van de tandplak en tandsteen worden alle tanden gepolijst om snelle tandplakaanslag te vermijden.

Let op! Een slechte mondgeur wordt niet altijd veroorzaakt door tandproblemen, maar kan ook te wijten zijn aan een nierprobleem, immunologische stoornissen, abcessen, keto-acidose, slokdarm- en maagproblemen,... Vandaar dat het van belang is om uw huisdier eerst te laten controleren!
Het reinigen van de tanden gebeurt enkel op afspraak. Afhankelijk van onze bevindingen worden preventieve en curatieve maatregelen met u dan overlopen.

Meer info of advies nodig?

U kan ons steeds telefonisch contacteren via 051 31 50 64 of vul ons contactformulier in.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!