Anesthesie

Monitoring hart en ademhaling

Soms is het voor het behandelen van uw huisdier nodig om hem/haar onder anesthesie te brengen. En alhoewel aan elke anesthesie een zeker risico verbonden zit, doen wij er alles aan om dit risico zo laag mogelijk te houden.

Dit begint al met een pre-anesthetisch onderzoek waarin we voor we het dier in slaap zullen brengen de tijd nemen om het hart en de longen te beluisteren, kleur van de slijmvliezen en de polsslag controleren. We raden ook steeds vooraf een bloedonderzoek aan. Dit geeft ons belangrijke info alvorens een operatie aan te vatten. Doordat we zelf onze bloedanalyse kunnen uitvoeren, kennen we de bloeduitslag al na 10 minuutjes. 

Premedicatie

Daarna wordt er een katheter in de voorpoot aangebracht en wordt er een kalmeermiddel toegediend. Dit kalmeermiddel verschilt naargelang de diersoort, leeftijd en type van de operatie. De bedoeling van deze premedicatie is om uw huisdier rustig te maken, maar ook om de spieren te laten ontspannen en een eerste pijnstilling toe te dienen. Deze pijnstilling is van groot belang, want een dier in slaap voelt nog steeds pijn.

Inductie

Daarna brengen we uw huisdier onder anesthesie door middel van een krachtig maar kortwerkend inductiemiddel. In enkele tellen valt uw huisdier in slaap en ontspannen alle spieren. Als het dier niet meer slikt, kunnen we in alle comfort een tube in de luchtpijp steken zodat we zuurstof en slaapgas kunnen toedienen. Deze tube zorgt er ook voor dat er gaan speeksel, braaksel of evt bloed uit de mond (bij tandverzorging of kaakfracturen) in de longen loopt.

Onderhoud

Daarna kunnen we de patiĆ«nt op een comfortabele manier in slaap houden door een lage of hogere dosis slaapgas aan de toegediende zuurstof toe te voegen. Van zodra we dit slaapgas uitschakelen, krijgen de longen enkel nog zuurstof en kan het dier ontwaken. Omdat de vorige producten kortwerkend waren, zal het dier redelijk snel ontwaken. Het ontwaken van uw dier gebeurt in alle rust en onder nauw toezicht van een dierenarts. 

In principe kan het onderhoud ook gebeuren door middel van een infuus met slaapmiddelen of spuitpompen, maar dit gebeurt zelden. Pijnbestrijding kan wel op deze manier gebeuren, samen met het slaapgas.

Tijdens het dit ganse proces wordt uw dier aan een toestel gekoppeld dat hartslag, zuurstofgehalte en ademhaling nauwkeurig opvolgt. Er wordt ook steeds een infuus aangelegd om de bloeddruk op peil te houden, vochtverliezen te compenseren en het toedienen van extra medicatie te vergemakkelijken.

Meer info of advies nodig?

U kan ons steeds telefonisch contacteren via 051 31 50 64 of vul ons contactformulier in.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!