Kill them all - bescherm uw huisdier tegen vlooien en teken


Als de lente in het zicht is, is het dringend tijd om jullie hond en/of kat te beschermen tegen vlooien en teken. Ze worden alvast meer en meer gespot in de praktijk.

Vlooien

Vlooien - we zien bijna uitsluitend de kattenvlo - komen werkelijk overal voor. Bij honden, katten, maar ook bij konijnen en knaagdieren. Ze kunnen ook mensen lastig vallen.

Een besmetting met vlooien ontstaat vaak doordat honden of katten op een plek komen waar de omgeving besmet is met vlooien. Zo lopen ze zelf vlooien op en kunnen ze ook andere huisdieren besmetten. Maar zelfs mensen kunnen vlooieneitjes meebrengen waarna uw omgeving ook besmet wordt.

De volwassen vlo is ook maar één stadium van de levenscyclus. Als je dus enkel volwassen vlooien afdoodt, blijven eitjes, larven en cocons liggen en is het wachten tot de besmetting herbegint. Vlooien bestrijden is dus niet altijd even simpel. Om doeltreffend te werk te gaan, kom je dus best langs om advies te vragen

Vergeet ook niet dat vlooien ook andere ziekten bij je huisdier kunnen veroorzaken.

Teken

Uit tellingen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen blijkt dat het aantal teken met twee tot drie keer is gestegen in enkele jaren tijd. Het is dan ook logisch dat het aantal beten stijgt. Niet alleen de zachte winter is daar een verklaring voor, maar ook het eten in overvloed voor wilde dieren zoals knaagdieren, herten en reeën. En dat zijn nu net de ideale gastheren voor teken. Teken zitten doorgaans op lage begroeiing zoals lage struiken en grassen en komen dus overal voor. Ze zuigen zich vast op het lichaam van mens of dier en eens volgezogen met bloed laat de teek zich op de grond vallen.

Teken zijn erg klein en zien eruit als zwarte puntjes. Door het volzuigen met bloed kunnen ze snel 'groeien' en makkelijk zichtbaar worden. Je kan ze overal op de huid tegenkomen, maar aangezien ze de warmste plaatsen op het lichaam opzoeken, vind je ze makkelijk in de lies of op de kop. Ze kunnen verwijderd worden met een tekentang, maar vaak ontstaat er nadien een rode vlek rond de beet.

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Dat is een infectieziekte die zich richt op het zenuwweefsel, gewrichten, de huid en uitzonderlijk ook op het hart. In de meeste andere gevallen volstaat een antibioticabehandeling om de infectie te stoppen.

Maar preventie is dus erg belangrijk.Actie in mei

Er zijn heel wat verschillende producten op de markt, allemaal met voor- en nadelen. U kunt kiezen tussen:

  • Halsbandjes
  • Spot-ons
  • Tabletten
  • Producten voor de omgeving

Hou je graag je dieren vrij van bloedzuigende parasieten en de ziektes die ze overdragen? Weet je niet hoe het juist aan te pakken? Is het helaas al te laat en lukt het niet goed om er van af te komen? Spring dan binnen in de praktijk, vraag advies en indien je voor 6 maanden preventieve ectoparasitica koopt, krijg je naast een directe korting ook een handig medicijnkoffertje (zolang de voorraad strekt).


 

DESKUNDIGE VERZORGING
VOOR UW HUISDIER

chirurgie • digitale radiologie
tandverzorging • hospitalisatie
echografie • orthopedie

Oostrozebekestraat 24 • 8770 Ingelmunster
T 051 31 50 64 • G
info@dierenartsgoegebeur.be

Lees meer