Vuurwerkangst

vuurwerk

Terwijl wij er al naar uitkijken om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden is voor heel veel dieren het geknal van vuurwerk een angstaanjagende  gebeurtenis.  Hierbij geven we u een hele reeks tips om de jaarwisseling  zo probleemloos mogelijk te laten verlopen.  
   
De angst voor vuurwerk is een geluidsfobie.  Deze angst kan enkel bij vuurwerk blijven, maar kan zich ook veralgemenen, wat in houdt dat dieren ook bang worden van sissende en knallende geluiden zoals onweer of motorfietsen.  

Natuurlijk kan je zelf heel wat dingen doen om je huisdier meer op zijn gemak te stellen. Hieronder enkele belangrijke tips. 

Maak een veilige plaats

Maak voor je huisdier een veilige ruimte klaar en probeer zoveel mogelijk het geluid te dempen. Dat kan je doen door de radio of de televisie aan te laten. Voorze de ruimte van enkele dekens of kledij van jezelf. Een doek hangen over de bench van de hond of een kartonnen doos voorzien voor de kat kan ook helpen

Laat ook het licht aan en laat je huisdier niet alleen en zorg ervoor dat de veilige ruimte makkelijk te bereiken is voor het dier. Introduceer deze veilige ruimte al enkele dagen op voorhand en voorzie de ruimte van enkele koekjes of wat eten met een bakje water.

Laat honden na 22u niet meer buiten en hou het kattenluik gesloten.

Let op je eigen gedrag

Je eigen gedrag zal deels het gedrag van je hond of kat sturen. Blijf dus zelf rustig en schenk geen aandacht aan de knallen. 

Het is belangrijk om aanwezig te zijn zodat je rust en steun uitstraalt, maar ga de hond/kat niet te veel troosten en wordt zeker niet kwaad. Door te hurken en overdreven te aaien of geruststellend te spreken geef je aan je zelf onveilig te voelen en stimuleer je de angst.

Zorg voor afleiding en beloning

Als je ziet dat de onrust toeneemt kan je het dier afleiden met wat snoepjes of speelgoed. Let wel op dat de hond niet al angstig is, want anders beloon je het onrustig gedrag.

Is je vriend doodkalm? Prima, beloon zijn rustig gedrag.

Extra tips

Laat je hond overdag uit, liefst samen met een andere hond die geen problemen heeft met vuurwerk.

Zorg ervoor dat je hond of kat gechipt is. Als je huisdier er toch in slaagt om daar angst of paniek weg te lopen, helpt de chip om je hond of kat terug bij je gezin te krijgen.  

Is het zinvol om medicatie te geven?  

Medicatie kan een oplossing zijn op korte termijn.  Geef zeker niet zomaar kalmeringspillen (zoals acp of kalmivet); die zorgen ervoor dat het dier kalm lijkt door het spierverslappen effect, maar eigenlijk verslechtert dit de vuurwerkangst. De hond blijft angstig, maar kan niet meer reageren...

Kortwerkende angstremmers zijn een mogelijkheid. De dosis van deze tabletten kan heel erg verschillen per dier.  We raden dus zeker aan om op voorhand de tabletten uit te testen om te kijken hoe het dier op een bepaalde dosis reageert. 

Daarnaast bestaan er ook natuurlijke angstremmers in tablet- of sprayvorm en zijn er verschillende geruststellende producten op basis van feromonen in een spray, verdamper, halsband of tabletten.
        
Elk dier vraagt een andere benadering; een standaardbehandeling is er niet, Vraag dus aub ons advies hierover. Samen kunnen we bekijken wat de beste oplossing is voor uw dier.

Geluidstraining

Je kan ook aan geluidstraining zodat je huisdier leert omgaan met het sissen en knallen. Door een cd met vuurwerkgeluiden eerst zacht en dan stapsgewijs luider af te spelen, went je hond of kat langzaam maar zeker aan de geluiden van het vuurwerk.

Enkele tips:

  • Begin op tijd met de training. Het kan enkele weken tot maanden duren vooraleer je huisdier zich helemaal op haar gemak voelt bij het hoogste volume.
  • Houd de reactie op de geluiden goed in het oog en forceer haar niet. Draait het volume stil als de hond of kat zich onrustig begint te voelen.
  • Speel tijdens de training met je viervoeter en geef hem/haar af en toe wat lekkers. Zo went ze niet alleen aan de geluiden van het vuurwerk, maar associeert ze vuurwerk op termijn zelfs met aangename herinneringen.


Belangrijk! Begin vroeg genoeg met een behandeling. Vraag ons dus op tijd om advies.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!