Vlooien en teken vallen weer aan!

teek

Vlooien

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, bruine insecten die zeer aangepast zijn aan de huiselijke omgeving van honden. Vandaag de dag zijn meer dan 2500 soorten bekend.
In België is de meest voorkomende vlo bij huisdieren de Ctenocephalides felis.

Waar kan mijn huisdier vlooien oplopen?

De levenswijze en de voortplanting van vlooien is afhankelijk van omgevingsfactoren. Idealiter hebben ze nood aan vochtigheid, warmte en de nabijheid van gastheren om zich snel te ontwikkelen. Als de omstandigheden hen gunstig gezind zijn, kan het aantal vlooien op dieren en in de leefomgeving zeer snel aanzienlijk worden. Aangezien vlooienlarven warmte nodig hebben om te overleven, ontwikkelen ze zich voornamelijk in de lente, zomer en herfst. Katten en andere dieren die vrij rondlopen, kunnen ook vlooien doorgeven aan uw hond.

De verwarming in huizen en appartementen stelt hen echter in staat heel het jaar lang te overleven. In onze huizen verstoppen en ontwikkelen vlooienlarven zich voornamelijk in textiel (hondenmand, kussens, zetels, tapijten, bedden, enz.) en in kleine spleten, beschermd tegen het licht, voordat ze eenmaal ze volwassen zijn, een gastheer zoeken en zich daar nestelen.

Waarom is mijn hond of kat een doelwit van vlooien?

Volwassen vlooien voeden zich met bloed door te prikken in de huid van een dier. Ze voeden zich één keer per dag en blijven meestal op dezelfde gastheer tot ze sterven. Hun levensverwachting omvat meerdere maanden maar ze worden vaak gedood na één tot drie weken als de hond zich schoonlikt of aan zich knabbelt.

Heeft mijn huisdier vlooien?

Vaak tonen huisdieren geen enkel klinisch teken als ze vlooien hebben en besmetten ze hun omgeving. Hoe kunt u dus weten of uw hond besmet is? Zoek volwassen vlooien in zijn vacht. Het eenvoudigste om ze te vinden is door een speciale, fijne kam te gebruiken (beschikbaar bij uw dierenarts) en hiermee over heel het lichaam van uw trouwe viervoeter gaan.
Zoek vlooienuitwerpselen. Ook hier zal een fijne kam de taak makkelijker maken. Ideaal is om het dier grondig te kammen en al het vuil te verzamelen op een wit blad keukenpapier. De vlooienuitwerpselen zullen beter zichtbaar zijn op het blad.

Welke risico’s op besmetting loopt mijn huisdier?

De overdracht van ziektes op uw huisdier door vlooien gebeurt meestal door volgroeide parasieten die aanwezig zijn in zijn omgeving, en die evengoed van buiten (behalve in de winter) als van binnen uw huis kunnen komen. Ook een volgroeide vlo die van een dier naar een ander overgaat, kan uw huisdier besmetten, maar dat is behoorlijk zeldzaam.

De aanwezigheid van vlooien op een dier geeft talrijke ongemakken:

 • Jeuk: De vlo voedt zich met bloed van haar gastheer en opdat het bloed niet stolt voordat ze het kan opnemen, injecteert ze een beetje speeksel met antistollingsmiddel. Dit is de oorzaak van de jeuk.
 • Bloedverlies: Een besmetting met veel vlooien kan bloedarmoede veroorzaken, vooral bij jonge, zeer oude, zieke of bij zeer kleine dieren.
 • Allergie: Een allergie voor vlooienbeten (meer bepaald voor hun speeksel) is een van de meest voorkomende huidziektes bij honden. Ze wordt gekenmerkt door hevige jeuk, haaruitval, roos, korsten, wonden en secundaire infecties.
 • Ziektes en parasieten: hondenvlooien zijn ook dragers van een lintworm, Dipylidium caninum genaamd.

Vlooien kunnen ook mensen bijten, wat jeuk en kleine zwellingen veroorzaakt. Dit gebeurt vooral wanneer een groot aantal jonge volwassen vlooien zich in een omgeving ontwikkelen. Bij afwezigheid van een aangepaste behandeling tegen vlooien kan de hond opnieuw besmet worden indien de onmiddellijke omgeving aangetast is.

Hoe zich tegen vlooien beschermen?

Heeft uw hond of kat vlooien? Diegenen die u op uw huisdier terugvindt, vormen slechts 5% van uw probleem. Dat zijn namelijk volwassen vlooien. De resterende 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen die aanwezig zijn in de omgeving van uw huisdier (uw huis, de auto). Daarom is het belangrijk om hun levenscyclus zo snel mogelijk te onderbreken.

Er bestaan talrijke producten om huisdieren te behandelen. Ze verschillen in hun samenstelling, hun farmaceutische vorm - er bestaand pipetjes, tabletten, halsbanden,... - en in de duur van hun uitwerking. De keuze van een anti-vlooienproduct bespreek je best eens met ons. Wij houden rekening met ras, leeftijd, levenswijze, het bestaan van een allergie, enz.

Maar ongeacht de situatie waarin uw huisdier verkeert, de basisregels zijn de volgende:

 • Bescherm op een duurzame manier. De risicoperiode voor de overdracht van parasitaire ziektes is vaak langer dan wordt aangenomen. Daarom is een enkele behandeling niet voldoende om van vlooien af te geraken, zeker wanneer de omgeving besmet is.
 • Respecteer de voorgeschreven dosissen. Een te lage dosis is ineffectief, een te hoge dosis kan gevaarlijk zijn.
 • Waak over de omgeving. Zoals eerder benadrukt, gebeurt besmetting met vlooien hoofdzakelijk via de omgeving. Dieren die in hetzelfde milieu leven als uw huisdier, zoals katten en knaagdieren, kunnen vlooien overdragen. Een groeiremmer is een geschikt middel om uw viervoeter hier tegen te beschermen.

Teken

Teken zijn uitwendige parasieten die gewoonlijk tussen de 1mm en 1cm groot zijn, afhankelijk of ze gevoed zijn of niet. Wereldwijd bestaan er meer dan 850 soorten, maar slechts 12 van hen zijn regelmatig terug te vinden op onze huisdieren. In onze streken kunnen drie soorten voorkomen:

 • Ixodes ricinus
 • Dermacentor reticulatus
 • Rhipicephalus sanguineus.

Waar kan mijn huisdier een teek oplopen?

Enkel als de omgeving van de teken niet te warm of te vochtig is, kunnen zij hun levenscyclus doorlopen. De temperatuur moet tussen de 7 en de 25°C zijn. Bijgevolg zijn tekenbesmettingen meestal seizoensgebonden en de risico’s het meest uitgesproken in de lente en de herfst. Hoewel ze zich ook ontwikkelen in een stedelijke omgeving, vindt u ze vooral terug in bossen en hoog gras.

Waarom is mijn huisdier het doelwit van teken?

Teken voeden zich uitsluitend met bloed van dieren en mensen waarin ze zich vastzetten. Ze hebben slechts nood aan drie maaltijden om hun levenscyclus te vervolledigen. Om tot bij hun prooi te komen, gebruiken teken steeds dezelfde hinderlaag: ze klimmen omhoog in de vegetatie en wachten tot een gastheer langskomt waaraan ze zich vasthaken. Vervolgens zetten ze zich vast op zijn huid en vullen ze zich met bloed, om zich daarna los te laten, terug op de grond te vallen en hun ontwikkeling verder te zetten.

Wat zijn de risico’s voor mijn huisdier?

Teken voeden zich met bloed van verschillende wilde dieren die soms drager zijn van bacteriën en virussen. Ze kunnen dus bij een volgende beet deze bacteriën en virussen doorgeven aan andere dieren of aan mensen en gevaarlijke ziektes zoals die van Lyme overdragen. De belangrijkste ziektes doorgegeven door teken zij Babesiose, ook piroplasmose genoemd, Ehrlichiose en anaplasmoses (bacteriële ziektes), Borreliose, bij mensen ziekte van “Lyme” genoemd en
Hepatozoonose, zeldzame parasitaire ziekte die opgelopen wordt door het inslikken van een teek.

Hoe mijn huisdier beschermen tegen teken?

Verschillende beschermingsmaatregelen kunnen genomen worden, zoals uw hond controleren na zijn wandeling en risicozones vermijden (bossen, hoog gras, …). Daarnaast is het raadzaam om een preventieve behandeling tegen teken te volgen. Er bestaan diverse methoden met verschillende manieren en frequenties van toediening (halsbanden, pipetten, tabletten, enz.). Vraag aan ons om u het product voor te schrijven dat het beste aangepast is aan uw situatie.

Hoe een teek verwijderen bij mijn huisdier?

Bij één of meerdere tekenbeten moet(en) de parasiet(en) binnen de 24u verwijderd worden met een aangepast instrument (tekenhaak). Daarom is het aangeraden om uw hond of kat in de herfst en de lente na een wandeling altijd te controleren.

Hoe een teek verwijderen?

 • Kam met een fijne kam de haren van uw hond opzij, zodat u de teek kan identificeren en lokaliseren.
 • Schuif de haak aan weerszijden onder de teek, let er op dat u niet op zijn lichaam duwt.
 • Trek niet aan de teek, maar pas een draaibeweging toe totdat hij loslaat.
 • Gooi de teek weg in een hersluitbare plastieken zak.
 • Ontsmet de zone rond de beet met ontsmettingsmiddel, gebruik geen alcohol of ether.

Houdt daarna de zone rond de beet en de algemene gezondheidstoestand van uw huisdier in het oog gedurende twee weken na het verwijderen van de teek. Raadpleeg uw dierenarts bij uitslag, uiterlijke veranderingen, vermoeidheid of problemen met voeding en vertering.

Indien u nog met vragen zit of u wilt meer uitleg over hoe u uw huisdier(en) beschermt tegen vlooien en teken, kom dan langs op de praktijk. We helpen u graag verder.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!