Chippen en registreren van katten verplicht vanaf 1 november

affiche_registratie

Chippen en registreren van je kat wordt verplicht

Op 1 november 2017 treedt het Besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 in werking. Alle katten moeten dan, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd en geregistreerd worden in de centrale databank. Ondanks de regionalisering van de bevoegdheid dierenwelzijn, is gewerkt naar één centrale databank voor gans België. De datum van inwerkingtreding van deze databank is dezelfde in de drie Gewesten.

Het chippen en registreren zal enkel door een dierenarts kunnen en gebeurt uitsluitend digitaal. Er worden er dus geen registratiebewijzen verstuurd. Een bewijs van registratie kan wel door de dierenarts/verantwoordelijke vanuit het programma afgeprint worden. Een Europees paspoort zal enkel nodig zijn indien de kat zal reizen en dus buiten België komt.

Voor de registratie zullen verschillende gegevens nodig zijn  gegevens uitgevoerd zoals het chipnummer van het dier, het rijksregisternummer van de verantwoordelijke, het adres, … om een zo volledig en correct mogelijke registratie te verzekeren.

Wijzigen van gegevens

De verantwoordelijke van de kat zal op elk moment de gegevens van het dier of zijn/haar persoonlijke gegevens kunnen wijzigen door zich aan te melden met de elektronische identiteitskaart. Hij/zij kan ook het digitale bewijs van registratie controleren of afprinten.

Mijn kat is al gechipt...

De informatie van gechipte katten wordt gewoon overgezet. Je hoeft dus niets te ondernemen. Enkel als je gegevens wilt wijzigen, zal een registratie van je kat bij CatID door een dierenarts nodig zijn.

Meer info? Surf naar https://www.catid.be/nl/faq/particulier of vraag ernaar tijdens uw bezoek aan de praktijk.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!