Alles over vaccineren bij de hond

animal-727144_1280

Vaccins bij de hond


Omdat we nog steeds erg veel vragen krijgen of hoe, wanneer en waarom vaccineren bij de hond, informeren we jullie graag. Wij baseren ons voor deze informatie op onze opleiding aan de universiteit alsook op bijscholingen die wij achteraf volgen. Daarin volgen we het wetenschappelijk bewijs dat er voorhanden is.

Elke pup krijgt via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten. Zodra deze weerstand verdwijnt, wat gebeurt tussen de 9 en 15 weken leeftijd, kan de pup zelf weerstand opbouwen.

Vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand te behouden moeten inentingen worden herhaald: sommige injecties jaarlijks, ander vaccins driejaarlijks.
Ook is het mogelijk om met bloedonderzoek (titerbepalingen) te onderzoeken of herhaling van een vaccinatie aan te raden is. Op deze manier voorkom je onnodige vaccinatie, maar deze methode is wel duurder en kan niet voor alle vaccins of op elke leeftijd gebruikt worden.

Vaccins voor je pup

Pups worden in de eerste weken van hun leven beschermd door afweerstoffen die in de moedermelk zaten. Tussen de 5 en 15 weken leeftijd verdwijnt deze maternale immuniteit. Pups in die leeftijdscategorie zijn dus erg gevoelig voor het oplopen van infecties.

Dit is één van de redenen waarom u beter geen puppies kunt kopen in dierenwinkels, puppyfarms of bij broodfokkers. Pups van verschillende nestjes uit binnen- en buitenland worden samengegooid in een nieuwe omgeving. Door de stress van de verhuis, de nieuwe omgeving en de grote groep samen, worden ze sneller ziek. En als één pup ziek wordt, worden ze dat waarschijnlijk allemaal. Vooral hondenziekte (Distemper) en kattenziekte (Parvo) kunnen op deze leeftijd dodelijk verlopen.

Wanneer geven we nu welke vaccins?

6 weken

Standaard worden pups op 6 weken leeftijd ingeënt tegen:

 • Hondenziekte (distemper)
 • Kattenziekte (parvovirose)

Beide ziekten zijn nagenoeg altijd dodelijk, zeker op deze leeftijd. Bij een groot risico op hondenhoest kan een intranasaal vaccin (vaccindruppels in de neus) ook al gegeven worden.

8-9 weken

Op de leeftijd 8-9 weken leeftijd worden pups bij ons gevaccineerd tegen:

 • Kattenziekte (parvovirose)
 • Rattenziekte (leptospirose)
 • Hondenziekte (distemper)
 • Hepatitis contagiosa (adenovirose)
 • Parainfluenza
 • Hondenhoest (bordetellose)

Hepatitis contagiosa canis (HCC) zijn wij nog maar erg zelden, maar blijft erg gevaarlijk. De rattenziekte of ziekte van Weil kan makkelijk opgelopen worden bij contact met besmet water. Deze bacterie tast de lever en de nieren aan en is ook besmettelijk voor mensen. Niet vaccineren tegen de rattenziekte is dus een risico voor uw gezin. Helaas zijn we deze ziekte meer en meer.

Over hondenhoest leest u meer onderaan deze pagina. Wij vinden het erg belangrijk om zoveel mogelijk honden hiertegen te beschermen, vandaar dat we dit neusvaccin standaard geven. Het hoeft niet herhaald te worden, vandaar dat je het maar één keer ziet verschijnen in het vaccinatieschema.

12 weken

Bij ons worden pups op 12-13 weken leeftijd ingeënt tegen:

 • Kattenziekte (parvovirose)
 • Rattenziekte (leptospirose)
 • Hondenziekte (distemper)
 • Hepatitis contagiosa (adenovirose)
 • Parainfluenza

Vanaf deze leeftijd kan ook gevaccineerd worden tegen hondsdolheid (rabiës). Deze ziekte is erg besmettelijk en dodelijk voor zowel mens als dier. Gelukkig komt hondsdolheid op dit moment niet voor in België en is het vaccin dus enkel verplicht indien je je hond meeneemt naar het buitenland. Er is wel een verplichte wachtperiode van drie weken om te mogen reizen na dit vaccin.
 
16 weken

Recent onderzoek en de daarop gebaseerde vaccinatierichtlijnen van de WSAVA (wereldgezondheidsorganisatie voor gezelschapdieren) raden aan om een extra vaccinatie te geven aan pups op 16 weken leeftijd. Opnieuw wordt er dan een cocktailvaccinatie gegeven tegen:

 • Kattenziekte (parvovirose)
 • Rattenziekte (leptospirose)
 • Hondenziekte (distemper)
 • Hepatitis contagiosa (adenovirose)
 • Parainfluenza

Inentingen volwassen hond

Herhaling van vaccinaties is nodig om uw hond blijvend te beschermen tegen deze infectieuze ziekten.
 
1 jaar

Om je volwassen hond optimaal te beschermen is vaccineren bij de eerste verjaardag van je viervoeter de beste optie. Dan vaccineren we opnieuw tegen

 • Kattenziekte (parvovirose)
 • Rattenziekte (leptospirose)
 • Hondenziekte (distemper)
 • Hepatitis contagiosa (adenovirose)
 • Parainfluenza
 • Hondenhoest (bordetellose)

Jaarlijkse vaccins

De enting tegen de rattenziekte en hondenhoest dient daarna jaarlijks te worden herhaald
 
Driejaarlijkse vaccins of titerbepaling

Vaccins tegen hondenziekte, kattenziekte en HCC moeten maar elke 3 jaar herhaald worden. Het is ook mogelijk om via een bloedonderzoek te kijken naar hoeveelheid beschermende antistoffen in het bloed. Bij een hoge titer is het mogelijk de vaccinatie een jaar uit te stellen.

Extra (facultatieve) vaccinaties

Hondsdolheid (Rabiës)

Vaccineren tegen hondsdolheid is enkel verplicht als u met uw huisdier de grens oversteekt. Deze enting kan ten vroegste gegeven worden vanaf 12 weken of 3 maanden leeftijd. Drie weken later mag uw met uw huisdier reizen.

Hondenhoest (Parainfluenza en/of Bordetella bronchiseptica)

Hondenhoest (of kennelhoest) werd traditioneel gegeven als de hond naar een kennel, hotel of pension ging. Ondertussen is al aangetoond dat 2/3 van de infecties met hondenhoest buiten een kennel gebeuren. Zowel de naam kennelhoest als enkel bij vaccineren bij 'op pension gaan' is dus verleden tijd. De ziekte komt zo vaak voor dat wij alle honden hiertegen vaccineren.

Dit vaccin kan onderhuids gegeven worden of in de neus. De neusenting werkt sneller (na 3 dagen) en geeft naast een algemene immuniteit ook een betere lokale bescherming. Daarom geven wij - indien mogelijk - altijd het neusvaccin.

Leishmaniose

Leishmania is een parasiet die overgedragen wordt door zandvliegjes. Deze ziekte komt voor in Zuid-Europa en geeft ernstige chronische problemen die moeilijk te behandelen zijn. Vaccineren tegen deze ziekte is mogelijk en wordt aangeraden als je met je huisdier naar Zuid-Europa reist. De eerste injectie kan worden gegeven vanaf 6 maanden leeftijd en dient twee maal te worden herhaald. Daarna volgt een jaarlijkse booster.

Vraag er ons naar, want dit vaccin is wat atypisch. Er zijn trouwens ook andere beschermende alternatieven mogelijk, zodat niet elke hond die naar Zuid-Europa reist moet gevaccineerd worden.

Herpesvirus

Als een pup in zijn eerste levensdagen wordt geïnfecteerd met het herpesvirus overlijden ze vaak aan het Fading puppysyndroom, waarbij ze traag en sloom worden, vaak krijsen en stoppen met driken. Door de drachtige teef 2x te vaccineren kunnen we het leven redden van de kleine pups.

Ziekte van Lyme - Borreliose

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken en komt in gans Europa, dus ook in België en onze buurlanden, voor. Vaccineren is mogelijk, maar is ook niet sluitend. Er zijn nog vele discussiepunten over deze ziekte en over dit vaccin. We raden dus aan om hierover eerste te overleggen met ons.

Bijwerkingen van vaccinaties

We moeten eerlijk zijn: het is inderdaad niet uitgesloten er bijwerkingen mogelijk zijn na een vaccinatie. Laat u wel niet nodeloos opjagen door onheilspellende berichten op internet en sociale media. Dit zijn heel vaak ongefundeerde meningen en onterechte beschuldigingen.  

Onpartijdig onderzoek bij 1,2 miljoen honden bleek dat 0,38% van deze dieren last had van bijwerkingen. De meest voorkomende ongewenste reacties zijn een bult of irritatie op de plek van de vaccinatie en een allergische reactie. In het ergste geval kan een hond overlijden aan de bijwerkingen (in deze studie waren dat 0,00025% vd honden, maw 1 op 400000). Een andere studie op 53000 honden gaf 0.47% neveneffecten. Beide studies - die onafhankelijk van elkaar gebeurden - geven dus hetzelfde percentage ongewenste effecten.

Conclusie is dus dat net geen 99.7% van de honden geen enkele bijwerking had.

Een kleine hond heeft een iets grotere kans op bijwerkingen dan een grote hond. Ook als meerdere entingen gecombineerd worden, is de kans op bijwerkingen groter.

Conclusie

Als jouw hond niet (goed) gevaccineerd is, kan hij/zij ziek worden bij aanraking met ziekteverwekkers, besmettelijke ziektes voor jouw huisdier en je gezin. Helaas zitten daar ook dodelijke infecties bij. De kans op neveneffecten is bijzonder klein, zelfs kleiner dan 0.5%.

Fabrikanten van vaccins verbeteren steeds hun producten. De meeste moderne vaccins zijn veiliger dan de oudere producten.

Vergeet ook niet dat er altijd een uitgebreid klinisch onderzoek gebeurt voor we je hond vaccineren. Dat is al even belangrijk als het vaccin. Een grondige jaarlijkse check-up redt veelal levens en houdt je vriend gezond!

Kom dus op controle, vaccineer - indien nodig - dus je dierbare vriend en hou hem/haar gezond!

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!